Ülkemizin her bölgesinde olduğu gibi Karadeniz’de de kendisine has lezzetler bir hayli fazladır. Karadeniz mutfağını özel kılan öğelerden belkide en ilginç olanı turşulardır. Turşuları Karadeniz’de farklı kılan temel neden ise kavrularak yenmesidir.
Karadeniz bölgesine uğradığımızda birkaç türüyle sofralarda karşımıza çıkması muhtemel turşu çeşitleri ve onların hazırlanışı hakkında biraz bilgi sahibi olalım.
Fasulye Turşusu Kavurması:
Malzemeler: 1 tabak fasulye turşusu, 2 orta büyüklükte kuru soğan, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı salça
Yapılışı: İnce kıyılmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça eklenir. Üzerine önceden tuzu çıkarılmış ve yemeklik doğranmış fasulye turşusu katılarak karıştırılır. Yarım çay bardağı su ilave edilerek bir süre kavrulur.
Domates Turşusu Kavurması:
Malzemeler: 1 tabak domates turşusu, 2 orta büyüklükte kuru soğan, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı biber salçası, pul biber
Yapılışı: İnce kıyılmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine üzerine salça ve pul biber ilave edilir. Önceden tuzu çıkarılmış doğranmış domates turşusu katılarak karıştırılır. Bir süre kavrulur.
Salatalık Turşusu Kavurması:
Malzemeler: 1 tabak salatalık turşusu, 2-3 orta büyüklükte kuru soğan, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı: İnce doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine pul biber ilave edilir ve karıştırılır. Önceden tuzu çıkarılmış ve doğranmış salatalık turşusu katılarak karıştırılır. Bir süre kavrulur.
Kelem-Lahana Turşusu Kavurması:
Malzemeler: 1 tabak kelem lahana turşusu, 2 orta büyüklükte kuru soğan, sıvı yağ
Yapılışı: İnce doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine önceden tuzu çıkarılmış kelem lahana turşusu katılarak karıştırılır. Bir süre kavrulur.